Jak przygotować się do kolonoskopii?
Od ubiegłego roku w brzeskim szpitalu realizowany jest projekt profilaktyki raka jelita grubego. W ramach niego wykonywana jest między innymi bezpłatna kolonoskopia. Jest to badanie, które pozwala ocenić jelito grube i wykryć pojawiające się w nim zmiany chorobowe. Aby jednak kolonoskopia dała właściwy obraz, trzeba się do niej dobrze przygotować.
5-6 dni przed wyznaczonym terminem badania
– pacjent musi odstawić preparaty zawierające żelazo, natomiast przy leczeniu przeciwzakrzepowym należy po konsultacji z lekarzem ustalić rodzaj leku zamiennego
– nie można jeść owoców i warzyw pestkowych jak: truskawki, kiwi, winogrona, pomidory których drobne elementy mogą się przykleić do ścianek jelita utrudniając ocenę stanu śluzówki jelita grubego
– konieczne jest odstawienie pieczywa z ziarnami, np. słonecznika, maku czy siemienia lnianego
– nie wolno jeść buraków czerwonych, ich kolor może zmienić kolor błony śluzowej jelita i tym samym zafałszować wynik badania
– powinno się przyjmować dużą ilość płynów
2 dni przed wyznaczonym terminem badania
– pacjent powinien przejść na dietę opartą wyłącznie na płynach. Zamiast posiłków stałych powinien spożywać zmiksowane zupy, soki, herbaty i wodę w dużych ilościach
– nie wolno sięgać po mleko i napoje gazowane
– powinno się pić napoje niegazowane, herbatę i wodę
1 dzień przed wyznaczonym terminem badania
– można zjeść tylko płynne, lekkostrawne śniadanie
– nie wolno sięgać po napoje gazowane
– po południu pacjent musi przyjąć pierwszą porcję preparatu przeczyszczającego przepisanego przez lekarza i wypić dwa litry płynów
– do czasu badania nie wolno już nic jeść, można jedynie pić wodę i lekką herbatę
W dniu badania
– rano pacjent powinien przyjąć drugą porcję preparatu przeczyszczającego i wypić co najmniej litr niegazowanej wody
– spożywanie wody i lekkiej herbaty należy zakończyć dwie godziny przed wyznaczonym terminem badania
tu można pobrać plik w *.pdf opisujący przygotowanie do kolonoskopii