Jakie produkty powinniśmy włączyć do naszej diety, aby zdrowo żyć?

Jakie produkty powinniśmy włączyć do naszej diety, aby zdrowo żyć? – mówi Beata Wilk-Łoboda, pielęgniarka oddziałowa SOR w Brzesku.

 

„Jakie produkty powinniśmy włączyć do naszej diety, aby zdrowo żyć?
Przede wszystkim powinniśmy jeść trochę mniej albo zdecydowanie mniej. Powinniśmy jeść regularnie i wprowadzić do naszej diety na stałe warzywa i owoce w proporcjach pięć, z czego trzy porcje to na pewno muszą być warzywa, najlepiej, by były to warzywa, które rosną w naszym klimacie, w naszym otoczeniu i dwa razu dziennie owoce. Należy unikać: czerwonego mięsa w nadmiernych ilościach, smażonych kiełbas, nieszczęsnych grillowanych potraw, ale też potraw, które zostały przygotowane już wcześniej, były poddane już jakiejś obróbce chemicznej czy termicznej i mają długie terminy przydatności do spożycia, a tak naprawdę są źródłem konserwantów i różnych środków chemicznych. Do naszej diety powinniśmy wprowadzić kiszonki albo wrócić do naszych kiszonek. Powinniśmy wrócić do „starej kuchni” – prostej, z prostych produktów. Wrócić do nawyków dawnych, kiedy mięso było podawane sporadycznie. Warto zastąpić białko mięsne – białkiem typu fasole, grochy, ale także sery, jaja, które są znakomitym źródłem białka, różnych witamin, mikroelementów nawet żelaza, które jest przecież tak bardzo ważne. Powinniśmy jeść więcej nabiału, ale takiego dobrego nabiału. Powinniśmy mniej jeść, tak naprawdę człowiek powinien zjeść tyle, ile mieści mu się na dłoni, a zastanówmy się, ile my tak naprawdę jemy.”