Profilaktyka

  • Ograniczyć spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego,
  • upowszechnić dietę bogatą w warzywa i owoce, pieczywo gruboziarniste, ryż oraz produkty zawierające wapń,
  • unikać natomiast pokarmów smażonych,
  • ograniczyć też picie alkoholu,
  • nie palić papierosów, usunąć polipy,
  • wyleczyć choroby zapalne jelit,
  • wykonywać badania profilaktyczne (kolonoskopia co 10 lat od 50 roku życia), zwłaszcza gdy jesteś w grupie zwiększonego ryzyka zachorowania,
  • utrzymywać prawidłową wagę ciała.

Badania naukowe dowodzą, że wieloletnie, regularne zażywanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Aktualnie nie zaleca się jednak stosowania tych leków ze względu na skutki uboczne.

W profilaktyce wtórnej raka jelita grubego użyteczne są testy na obecność w kale krwi utajonej, pod warunkiem, że badanie jest wykonywane raz w roku lub co dwa lata. Mimo, że testy te są łatwe do wykonania, jest to jednak profilaktyka wtórna, czyli wykrywa obecny już nowotwór.
Badanie per rectum (przez odbyt) powinno być wykonane przez każdego lekarza w sytuacji, gdy występują objawy wiążące się z rakiem jelita grubego. Jest to badanie polegające na wprowadzeniu

rzez lekarza palca do odbytnicy przez odbyt, aby sprawdzić czy nie tam zmian patologicznych (np. polipów, guzów.
Sigmoidoskopia umożliwia zbadanie ostatnich 60 cm jelita grubego, przy użyciu aparatu podobnego do kolonoskopu .